Kirpputorin nimi tulee alun perin siitä, että niissä vanhoissa vaatteissa, joita kirpputorilla myytiin 1800-luvun Ranskassa, oli usein myös kirppuja. Maailman vanhin yhä toiminnassa oleva kirpputorialue löytyy Pariisin pohjoispuolelta Saint Ouenista, jonne perustettiin 1800-luvun lopulla kirpputorialue. Alusta alkaen kirpputorilla on myyty kaikkea vanhaa ja käytettyä kodin irtaimistoa ja tavaraa vaatteista taloustavaroihin ja itse tehtyihin tuotteisiin. Kirpputorit tulivat Suomeen suuremmassa määrin 1990-luvun laman myötä ja nykyaika on tuonut sekä lisää kirpputoreja, että internetin sosiaalisiin kanaviin erilaisia osto- ja myyntipaikkoja, joissa ihmiset voivat myydä ja ostaa tavaroita, viemättä niitä edes pois kotoaan.

Erikoistumista nopeasti

Kirpputoreja syntyi nopeasti ympäri Suomea ja monet ensimmäisistä olivat Pelastusarmeijan tai SPR:n ja niiden tarkoituksena oli oikeasti tarjota edullisia käytettyjä vaatteita ja taloustavaroita vähävaraisemmille perheille ja yksin asuville, mutta vähitellen kauppaa rakastava ihminen on huomannut, että vanhassa tavarassa on aina mahdollisuus kauppaan, joten nykyään suurin osa kirpputoreista on yksityisten henkilöiden ja yritysten omistamia. Lisäksi useat kirpputorit ovat erikoituneet eri tavaraan kuten lastentarvikkeet ja lastenvaatteet, kirjat, huonekalut, astiat mutta samalla tiettyjen tavaroiden kuten alkoholi, tupakka, elintarvikkeet ja tuoteväärennökset ovat kiellettyjä, niitä ei siis saa myydä kirpputoreilla.

Kirpputoreja on joka paikassa

Monella kirpputorilla on kiinteä paikka jossain vanhassa liiketilassa tai varastohallissa mutta popup tyylisiä kirpputoreja pidetään toreilla, parkkipaikoilla, urheiluhalleissa ja urheilukentillä – missä vain on mahdollisuus varata tila ja monesti nämä ulkoilmassa järjestettävät kirpputorit ovat toistuvia tapahtumia, jotkut vuosittain ja toiset jopa kuukausittain. Suomen suuri kirppis löytyy Vantaalta ja sillä on noin 3000 neliötä tilaa ja lähes 600 myyntipöytää.

Kirpputoriluokitukset

Kirpputoreja ei luokitella millään tähtiluokituksella vaan lähinnä sen mukaan, millainen kirppis on kyseessä eli onko se pöytäkirpputori, itsepalvelukirpputori, autotallikirppis, pihakirppis, sisä/ulkokirppis, verkkokirpputori, Facebook kirpputori, peräkonttikirppis tai rompetori. Rompetori on siinä mielessä erikoinen, että alun perin se oli nimenomaan vanhojen moottorien osien ja autojen kirppis, mutta nykyään sieltä löytää myös paljon muuta tavaraa. Lisäksi monille kirpputoreille on nykyaikana tullut myös aivan uutta, käyttämätöntä tavaraa, mikä ei varsinaisesti ehkä osu alkuperäiseen ideaan kirppiksestä, mutta sen on ymmärrettävää, sillä näkökulmalla, että kirppiksen omistajien pitäisi pystyä elämään kirpputorin tuotoilla ja ainoastaan välittämässä vanhaa tavaraa, se ei välttämättä riitä. Varoituksen sana: koska kaikki niin oikeiden kirpputorien kuin netin kirpputorien tuotteet ovat käytettyjä, ei niissä ole minkäänlaisia palautusoikeuksia tai takuita. Jos ostat tuotteet eurolla, et voi olettaa tai odottaa että se on täsmälleen yhtä hyvä kuin uutena. Samoin on varottava varsinkin netistä ostaessa, että älä maksa tuotetta etukäteen, älä edes postiennakolla. Varmista aina ennen maksua tai maksun yhteydessä, että olet ostamassa juuri sellaisen ja sen kuntoisen tuotteen kuin haluat ja luulet ostavasi, liian paljon saa lukea lähes päivittäin, kuinka joku on löytänyt todellisen ”aarteen” nettikirppikseltä, maksanut sen ja saanut sen kotiinsa vain huomatakseen, ettei tuote vastaa ollenkaan kuvausta, tai pahimmillaan mitään tuotetta ei edes koskaan tule.