Antiikki on sana, mikä tarkoittaa vahaa tavaraa ja antiikkia ei ole 50-luvun pöytä tai 90-vuotias kirja. Antiikkiesine on vanha esine, kuten huonekalu, kirja, raha, maalaus yms. Niitä myydään antiikkiliikkeissä ja huutokaupoissa. Antiikkiesineet ovat yleensä jaoteltu tyylisuuntien ja aikakausien mukaan. Suomessa antiikkiesineiksi lasketaan yli 100 vuotta vanhat esineet, mutta maailmalla todellinen antiikki on satoja vuosia vanhaa. Tutkijat mieltävät antiikiksi kreikkalais-roomalaisen kulttuurin ja siihen liittyvät ilmiöt noin 500-luvulle jKr. Antiikkiesineiden keräily on yhtä vanhaa kuin historia. Jo arkaaisen ja klassisen ajan kreikkalaiset keräilivät ja kunnioittivat mykeneläisen ajan esineitä, joita pitivät sankareille, jopa jumalille kuuluneina. Temppeleihin koottiin sekä taloudelliselta arvoltaan, mutta myös tunnearvoltaan korvaamattomia taideaarteita, joita voitiin muuttaa rahaksi vain äärimmäisessä hädässä. (L. Nokela, Rakkaat vanhat tavarat. s. 9 ) Suomeen saapui ”sivistys” sen verran myöhässä, että Suomessa ei ole liikenteessä oikeastaan yhtään oikeata antiikkia, vaan liikkeissä on enimmäkseen 1900-luvun tuotteita ja suomalaista designia. Huonekalut tulivat Suomeen 1500-luvulla. Tuon ajan antiikkihuonekalut olivat kiinteitä, aivan kuten perinteisissä maalaistuvissa, joissa penkit kiertävät ympäri seiniä. Ensimmäiset irtotuolit tulivat kyseisen vuosisadan lopussa. Kaapit oli tarkoitettu astioille ja muut tavarat säilytettiin raudoitetuissa arkuissa, jotka ovat suosittuja sisustuselementtejä nykyäänkin. Ensimmäinen kirjallinen maininta sanasta ”antique” merkitsemässä antiikkia tai keräilyesinettä osuu samalle vuosisadalle.

Vintage

Perinteisesti Vintage-termiin liittyy tietty brändit ja alun perin kalliit hinnat. Vintage-termiä on alun perin käytetty vuosikertaviineistä puhuttaessa, mutta sittemmin termi on laajentunut sisältämään vähän kaikkea mahdollista. Vintagea voivat olla myös vaatteet, asusteet, laukut, hatut, kellot ja korut. Nykyään myös huonekalutkin ovat "vintagea" ja vintage autoja on myynnissä. Vintage on siis jotain uuden ja aktiikkisen tuotteen välissä olevaa jälleenmyynti kelvollista tavaraa.

Retrotuote

Retro tuotteella sitten tarkoitetaan, mikä ei ole vintagea eikä antiikkia, mutta joka on jotain aivan muuta. Se on yleensä joku tuote, joka on aikanaan ollut suosittu, mutta sitten sen käyttö on syystä tai toisesta hiipunut, mutta nyt kun se on noussut uudelleen esille ja käyttöön, voidaan siitä käyttää sanaa retro. Monista vanhoista tuotteista on myös tehty uusia versioita, uudella tekniikalla mutta vanhalla ulkonäöllä ja näistä tuotteista useasti käytetään nimitystä retro.